Iz brodskog dnevnika…

04.07.2017  Isplovljavamo iz Skopelosa oko 11h po nemirnom moru zaostalom od jakog vetra od prethodna 2 dana ali vec nakon dizanja jedara plovidba postaje udobnija. Jedrimo sa vetrom u bok i pola krme skoro niz talase prema Alonisosu.

Plovidba ka Alonisosu

Plan plovidbe je da se usidrimo u prvoj  juznoj uvali na Alonisosu i napravimo pauzu na plazi Mouritia a nakon toga nastavimo do malog ribarskog sela Steni Vala.

Alonissos je ostrvo idealno za one koji ┼żele da se opuste i u┼żivaju u slobodnim ┼íetnjama okru┼żenim borovim ┼íumama, maslinskim naseljima i voc╠ünjacima, bogatih robusnim prirodnim pejza┼żima i okru┼żenim malim ostrvima razbacanim okolo. Alonisos je najudaljenije naseljeno ostrvo u arhipelagu Severne Sporade i uto─Źi┼íte je za retke morske ptice, delfine i mediteransku foku, monahus monahus.

„Ikos“, kako je nazvano ostrvo u antici, prvi put je naselio Stafilos (┼íto zna─Źi gro┼ż─Ĺe), sin Dionisa i Ariadne. Ovaj mit obja┼ínjava jake veze ostrva sa vinogradarstvom od davnih vremena do danas. Amfore sa pe─Źatom „IKION“ izvozene su ┼íirom drevnog sveta sto potvr─Ĺuje veliku slavu ostrva kao odli─Źno za gajenje grozdja. Prema mitu, Pileas, otac Ahila, sahranjen je na Alonissosu. To je razlog za┼íto drugo ime ostrva je „Achilliodromia“. Razli─Źite verzije ovog imena pre┼żivele su tokom godina: „Hiliodromia“, „Liadromia“, „Diadromia“.

Alonissos je bio jedno od prvih ostrva Egeja ┬ákoji su naseljeni, prema ostacima naselja Neolita prona─Ĺenih na Cape of Kokkinokastro (┼íto zna─Źi „Crveni zamak“). Na ostrvu Iioura, ljudsko prisustvo je prvo otkriveno u 9. veku pre nove ere, prema nalazima u Ciclopovoj pec╠üini.

Nalazi se na raskrsnici glavnih mar┼íruta, odakle je Argo, brod na kome su Jason i Argonauti otplovili u Kolhidu kako bi prona┼íli Zlatno runo i brodove Ahejaca, otplovili u Troju. Brojni brodovi klasi─Źnih i bizantinskih vremena koji le┼że na dnu mora potvr─Ĺuju pomorsku snagu ostrva tokom godina. Putnici, poput Buodelmondia jo┼í 1420. godine, primetili su da su stanovnici bili toliko iskusni mornari da su plovili ┬ápomoc╠üu razli─Źitih znakova.

Po dolasku na ostrvo c╠üete se susretati sa Patitirijem, slikovitom lukom. Hora (ili staro selo) je stara prestonica ostrva. Srednjovjekovni dvorac koji nudi pogled na more, kamene kuc╠üe sa savr┼íenim dvori┼ítem, uskim asfaltiranim ulicama i brojnim crkvama ─Źuvaju su┼ítinu tipi─Źnog gr─Źkog ostrva. Put od Hore vodi do crkve Agioi Anargiroi, gde mo┼żete u┼żivati u lepoj ┼íetnji u gustoj borovoj ┼íumi.

U Miliji, na zelenoj idili─Źnoj lokaciji, nac╠üi c╠üete Me─Ĺunarodnu akademiju za homeopatiju, koja jo┼í uvek o┼żivljava duboko ukorenjenu tradiciju narodne medicine koja je negovala zahvaljujuc╠üi ─Źudotvornim biljem koje raste na ostrvu. Ljubitelji mora na Alonissosovim prekrasnim pla┼żama sa kristalno ─Źistim vodama (Megalos Mourtias, Steni Vala, Milija, Chrisi Milia, Marpounta), nude vam nezaboravne trenutke mira i spokojstva.

Provedite dan na Alonisosu brodom da biste istra┼żili nenaseljena ostrva ┬ána istoku Nacionalnog parka.
ÔÇó Iioura ima neolitski naseljenu stalaktitnu pec╠üinu koja je za┼ítitila Homerove kiklope; Tamo je retka vrsta divljih koza. Prema nalazima, ona se naseljuje od mosolitske ere (deveti do VII vek pne).
ÔÇó Kira-Panagia (ili Pelagonissi) pripada manastiru Megistis Lavras na Svetoj Gori. Ranije je bilo mesto drevnog Alonissosa. Tu je i manastir iz 12. veka, jedan od najvec╠üih prirodnih luka Sredozemnog mora, planinski zaliv, dobro o─Źuvan mlin za bra┼íno i obnovljena maslinova / vinska presa.
ÔÇó Piperi formira jezgro zone Nacionalnog parka gde se mediteranske foke i morske ptice nastanjuju. Pristup brodom je zabranjen.
ÔÇó Ksiro (ili Peristera) sa ─Źudesnim pe┼í─Źanim pla┼żama.
ÔÇó Skatzoura sa impresivnim manastirom Evaggelistria.
ÔÇó Psathoura, vulkansko ostrvo u kojem dominira svetionik, najvisi u Egejskom moru, koju su francuski gradili u 19. veku i ru┼íevine drevnog grada na ┬ádnu mora.
U┼żivajte u opu┼ítenoj atmosferi ovog mirnog ostrva i dru┼żite se sa lokalnim stanovnicima, koji sa strascu ─Źuvaju svoje obi─Źaje i tradicije. Tokom ljeta u─Źestvuju na svim sve─Źanostima, kao ┼íto su tradicionalna veen─Źanja 15. avgusta. U┼żivajte u ─Źistim, domac╠üim specijalitetima: pita od sira, grillovane smokve sa medom, kakavia (riblje supe) i pita od oraha.

Iz brodskog dnevnika 04.07.2017

…Nakon pauze na plazi Mourtia, krecemo ka uvali Steni Vala nasem sledecem odredistu.

Ubrzo stizemo u Steni Valu ali posto nema mesta za vez odlucujemo da spavamo „na sidru“ u uvali Vasiliko na obliznjem ostrvu Peristera jugoistocno oko 1,5 nm.

Uvala Vasiliko je idealna za nocenje bez talasa i buke, mirno mesto za posmatranje carobnog sutona i zvezanog neba bez uticaja svetlosnog zagadjenja sa strane.

Vasiliko Bay
Vasiliko Bay1

05.07.2017.

Sutradan isplovljavamo oko 10h i odmah dizemo jedra sa kursom ka ostrvu Kyra Panagia.

Jedrimo ostro u vetar oko 1h i nakon 4-5 bordaza izlazimo iz kanala na veoma velike talase zbog cega se ipak vracamo u Steni Valu.

Nalazimo slobodno mesto i resavamo da ostanemo taj dan i sledecu noc u najlepsem seocetu na Sporadama.