Alonisos, rezervat prirode

Alonisos, rezervat prirode

Iz brodskog dnevnika…

04.07.2017  Isplovljavamo iz Skopelosa oko 11h po nemirnom moru zaostalom od jakog vetra od prethodna 2 dana ali vec nakon dizanja jedara plovidba postaje udobnija. Jedrimo sa vetrom u bok i pola krme skoro niz talase prema Alonisosu.

Plovidba ka Alonisosu

Plan plovidbe je da se usidrimo u prvoj  juznoj uvali na Alonisosu i napravimo pauzu na plazi Mouritia a nakon toga nastavimo do malog ribarskog sela Steni Vala.

Alonissos je ostrvo idealno za one koji žele da se opuste i uživaju u slobodnim šetnjama okruženim borovim šumama, maslinskim naseljima i voćnjacima, bogatih robusnim prirodnim pejzažima i okruženim malim ostrvima razbacanim okolo. Alonisos je najudaljenije naseljeno ostrvo u arhipelagu Severne Sporade i utočište je za retke morske ptice, delfine i mediteransku foku, monahus monahus.

„Ikos“, kako je nazvano ostrvo u antici, prvi put je naselio Stafilos (što znači grožđe), sin Dionisa i Ariadne. Ovaj mit objašnjava jake veze ostrva sa vinogradarstvom od davnih vremena do danas. Amfore sa pečatom „IKION“ izvozene su širom drevnog sveta sto potvrđuje veliku slavu ostrva kao odlično za gajenje grozdja. Prema mitu, Pileas, otac Ahila, sahranjen je na Alonissosu. To je razlog zašto drugo ime ostrva je „Achilliodromia“. Različite verzije ovog imena preživele su tokom godina: „Hiliodromia“, „Liadromia“, „Diadromia“.

Alonissos je bio jedno od prvih ostrva Egeja  koji su naseljeni, prema ostacima naselja Neolita pronađenih na Cape of Kokkinokastro (što znači „Crveni zamak“). Na ostrvu Iioura, ljudsko prisustvo je prvo otkriveno u 9. veku pre nove ere, prema nalazima u Ciclopovoj pećini.

Nalazi se na raskrsnici glavnih maršruta, odakle je Argo, brod na kome su Jason i Argonauti otplovili u Kolhidu kako bi pronašli Zlatno runo i brodove Ahejaca, otplovili u Troju. Brojni brodovi klasičnih i bizantinskih vremena koji leže na dnu mora potvrđuju pomorsku snagu ostrva tokom godina. Putnici, poput Buodelmondia još 1420. godine, primetili su da su stanovnici bili toliko iskusni mornari da su plovili  pomoću različitih znakova.

Po dolasku na ostrvo ćete se susretati sa Patitirijem, slikovitom lukom. Hora (ili staro selo) je stara prestonica ostrva. Srednjovjekovni dvorac koji nudi pogled na more, kamene kuće sa savršenim dvorištem, uskim asfaltiranim ulicama i brojnim crkvama čuvaju suštinu tipičnog grčkog ostrva. Put od Hore vodi do crkve Agioi Anargiroi, gde možete uživati u lepoj šetnji u gustoj borovoj šumi.

U Miliji, na zelenoj idiličnoj lokaciji, naći ćete Međunarodnu akademiju za homeopatiju, koja još uvek oživljava duboko ukorenjenu tradiciju narodne medicine koja je negovala zahvaljujući čudotvornim biljem koje raste na ostrvu. Ljubitelji mora na Alonissosovim prekrasnim plažama sa kristalno čistim vodama (Megalos Mourtias, Steni Vala, Milija, Chrisi Milia, Marpounta), nude vam nezaboravne trenutke mira i spokojstva.

Provedite dan na Alonisosu brodom da biste istražili nenaseljena ostrva  na istoku Nacionalnog parka.
• Iioura ima neolitski naseljenu stalaktitnu pećinu koja je zaštitila Homerove kiklope; Tamo je retka vrsta divljih koza. Prema nalazima, ona se naseljuje od mosolitske ere (deveti do VII vek pne).
• Kira-Panagia (ili Pelagonissi) pripada manastiru Megistis Lavras na Svetoj Gori. Ranije je bilo mesto drevnog Alonissosa. Tu je i manastir iz 12. veka, jedan od najvećih prirodnih luka Sredozemnog mora, planinski zaliv, dobro očuvan mlin za brašno i obnovljena maslinova / vinska presa.
• Piperi formira jezgro zone Nacionalnog parka gde se mediteranske foke i morske ptice nastanjuju. Pristup brodom je zabranjen.
• Ksiro (ili Peristera) sa čudesnim peščanim plažama.
• Skatzoura sa impresivnim manastirom Evaggelistria.
• Psathoura, vulkansko ostrvo u kojem dominira svetionik, najvisi u Egejskom moru, koju su francuski gradili u 19. veku i ruševine drevnog grada na  dnu mora.
Uživajte u opuštenoj atmosferi ovog mirnog ostrva i družite se sa lokalnim stanovnicima, koji sa strascu čuvaju svoje običaje i tradicije. Tokom ljeta učestvuju na svim svečanostima, kao što su tradicionalna veenčanja 15. avgusta. Uživajte u čistim, domaćim specijalitetima: pita od sira, grillovane smokve sa medom, kakavia (riblje supe) i pita od oraha.

Iz brodskog dnevnika 04.07.2017

…Nakon pauze na plazi Mourtia, krecemo ka uvali Steni Vala nasem sledecem odredistu.

Ubrzo stizemo u Steni Valu ali posto nema mesta za vez odlucujemo da spavamo „na sidru“ u uvali Vasiliko na obliznjem ostrvu Peristera jugoistocno oko 1,5 nm.

Uvala Vasiliko je idealna za nocenje bez talasa i buke, mirno mesto za posmatranje carobnog sutona i zvezanog neba bez uticaja svetlosnog zagadjenja sa strane.

Vasiliko Bay
Vasiliko Bay1

05.07.2017.

Sutradan isplovljavamo oko 10h i odmah dizemo jedra sa kursom ka ostrvu Kyra Panagia.

Jedrimo ostro u vetar oko 1h i nakon 4-5 bordaza izlazimo iz kanala na veoma velike talase zbog cega se ipak vracamo u Steni Valu.

Nalazimo slobodno mesto i resavamo da ostanemo taj dan i sledecu noc u najlepsem seocetu na Sporadama.