Skopelos centar Sporada

Skopelos centar Sporada

02.07.2017. iz brodskog dnevnika.

…drugog dana krstarenja smo se iz luke Orei na ostrvu Evia, uputili direktno na Skopelos. Preskocili smo planiran Skiatos i ostavili ga za povratak. Razlog tome je najava jakog vetra 3 i 4 jula u akvatorijumu naseg krstarenja, sa udarima 35-40 cvorova. Od ukupno 6h plovidbe jedrili smo skoro 2h po umerenom prijatnom vetru brzinom 4-5 knt.

U luku Skopelos uplovljavamo u 16h sto nam je i bio plan obzirom da je sezona i da posle 17h vise nema mesta po marinama, pogotovo kad je najava takvog vetra.

Ostrvo Skopelos je kulturni i ekonomski centar arhipelaga sa istoimenim glavnim gradom i lukom koja pruza najbezbednije skroviste u siroj okolini.

Pored Skopelos grada na ostrvu se nalaze Glossa i Neo Klima koje obilazimo iznajmljenim scooterima.

Glossa je drugo glavno naselje Skopelosa, smešteno 25 km severozapadno od glavnog grada ostrva. Glossa je izgrađena amfiteatralno na planinskim padinama, 250 metara iznad mora. Okružen je borovom šumom, bademovim drvećem i ravnim drvećem. Glossa privlači svoje posetioce svojim dvospratnim belim kućama i slatkim balkonima s pogledom na more. Na dnu sela nalazi se lepa luka Loutraki u kojoj se trajekti povezuju selo sa obližnjim ostrvima i izolovanim plažama. Među najboljim znamenitostima Glosse nalazi se manastir Takiarhes koji se nalazi na fantastičnoj lokaciji usred borove šume. Ruševine rimskih kupatila iz IV veka pne mogu se naći u blizini luke kao i ostaci citadela drevnog Selinusa i ruševina hrama Athene iz 5 V.

Neo Klima, Direktno ispod šume Vathias na planini Delfi (688 m nadmorske visine) i uz more, nalazi se selo N. Klima (Elios). Na udaljenosti od 18 km od Skopelosa, ovo naselje, nastalo 1981. godine nakon uništenja Palio Klima u zemljotresu 1965. godine, kada su stanovnici Palio Klima napustili svoje selo zbog klizišta.

Novoizgrađene kuće, slikovita luka s marinom, prekrasne plaže i bogata šuma su idealna destinacija za odmor.